بخشی از متن مقاله بررسي تغييرات اشباع اکسيژن شرياني به وسيله دستگاه پالساکسيمتري قبل, حين و بعد از تشنج درماني الکتريکي :
تعداد صفحات :16
مقدمه و هدف: تشنج درمانی الکتریکی یکی از روشهای رایج در درمان برخی بیماریهای روانی است. هدف از بیهوشی عمومی به هنگام تشنج درمانی الکتریکی جلوگیری از عوارضی مانند؛ احساس ناخوشایند ناشی از شوک الکتریکی, شکستگی استخوان, آسپیراسیون محتویات معده و هیپوکسمی می باشد, در حالی که بیهوشی نیز میتواند منجر به بروز عوارضی مانند هیپوکسمی گردد. با توجه به اهمیت پیشگیری و درمان هیپوکسمی به دلیل تأثیر نامطلوب آن بر طول زمان تشنج و سیستم قلبــی ـ عروقـــی, این مطالعه با هدف تعیین تغییرات اشباع اکسیژن خون شریانی به وسیله دستگاه پالساکسیمتری قبل, حین و بعد از تشنج درمانی الکتریکی انجام گردید .
مواد و روش ها: این پژوهش به صورت توصیفی ـ تحلیلی بوده که بر روی 100 بیمار 18 تا 50 ساله با وضعیت فیزیکی I یا II تقسیمبندی انجام شده به وسیله انجمن متخصصین بیهوشی آمریکا که برای شوک درمانی الکتریکی انتخاب شده بودند انجام گردید. این بیماران برای انجام این روش درمانی به بیمارستان حافظ دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1383 مراجعه کرده بودند. تمامی بیماران پس از پرهاکسیژناسیون با اکسیژن تحت القا بیهوشی به روش یکسان و سپس شوک الکتریکی قرار می گرفتند. تهویه ریوی بیماران به وسیله اکسیژن و ماسک صورتی از زمان القا تا بازگشت تنفس خود به خودی بیمار ادامه مییافت. سپس بیماران در وضعیت قرار گرفته به پهلو به اتاق بهبودی منتقل میشدند و در آنجا هیچ گونه اکسیژن کمکی دریافت نمیکردند. درصد اشباع اکسیژن خون شریانی بیماران در 6 مرحله قبل و بعد از القا بیهوشی, بلافاصله پس از شروع تشنج, بعد از پایان تشنج, 5 دقیقه پس از ورود به اتاق بهبودی و قبل از خروج از اتاق بهبودی به وسیله دستگاه پالس اکسیمتری نلکور ثبت میگردید. دادههای جمعآوری شده با نرمافزار SPSS و آزمون آماری تی زوجی تحلیل گردید .
یافته ها: نتایج نشان داد که در هیچ کدام از مراحل ذکر شده به جز مرحله پنجم یعنی 5 دقیقه پس از ورود به اتاق بهبودی کاهش درصد اشباع اکسیژن خون شریانی مشاهده نگردید, به طوری که در این زمان 13 درصد بیماران درصد اشباع اکسیژن خون شریانی کمتر از 90 درصد داشتند که از این تعداد 9 درصد در محدوده 90-86 درصد و 4 درصد در محدوده 85-81 درصد بودند. همچنین اختلاف آماری معنیداری از نظر درصد اشباع اکسیژن بین مرحله پنجم با سایر زمانها وجود داشت (001/0 p<).
نتیجهگیری: بیشترین احتمال بروز هیپوکسمی در بیماران تحت تشنج درمانی الکتریکی در مراحل ابتدایی ورود به اتاق بهبودی میباشد, بنابراین استفاده از اکسیژن کمکی در اتاق بهبودی علیرغم تنفس خود به خودی بیماران با حجم جاری قابل قبول, لازم به نظر رسیده و توصیه میشود.